Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jihozápad USA zažívá rekordní vlnu veder

15. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 6. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty přesahující 43°C jsou nezvyklé i délkou trvání. Jihozápad USA zažívá rekordní vlnu veder Zdroj fotografie: 123rf.com

Velkou oblast jihozápadní části USA zasáhla nezvyklá a nebezpečná vlna veder. Nebezpečí není způsobené jen vysokou teplotou, ale také délkou trvání. Teploty přesahující 43°C znamenají překračování dosavadních denních teplotních rekordů na mnoha místech. Tamní obyvatelé se příliš neochladí ani v noci, protože mnohde noční teploty neklesají pod 30°C.

Vysoké teploty trvají od konce minulého týdne a budou pokračovat po zbytek aktuálního týdne. Pro druhou polovinu týdne se navíc očekává další vzestup teplot v některých oblastech.

Místa jako Údolí smrti se tak mohou dočkat nového celkového teplotního rekordu - dosavadní rekord 56,7°C je z 10.7.1913, což zároveň představuje nejvyšší uznanou standardně naměřenou teplotu na celé zeměkouli.

Kromě maximálních hodnot se očekává i překročení nejdelší délky vlny veder na mnoha místech - například ve Phoenixu pravděpodobně padne dosud rekordních 8 dní v řadě s teplotou nad 115°F (46°C) - rekord z minulého srpna.



Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Do Česka pronikl studenější vzduch a tak nás po nocích čeká pokles teplot pod bod mrazu, nejstudenějším bude pravděpodobně úterní ráno. Hrozí spálení květů již rozkvetlých stromů, zejména meruněk.

17. 3. 2024
Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

V polovině března jsou v Česku vykvetlé například meruňky, a to nejen rané odrůdy. Květenství je posunuté až o měsíc oproti normálu. Brzy se přidají další stromy, a do konce dubna bude pravděpodobně vše odkvetlé.

17. 3. 2024