Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Severovýchod zasáhly silné bouřky, hrozí i ve čtvrtek

12. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky na studené frontě se objevily na většině území. Severovýchod zasáhly silné bouřky, hrozí i ve čtvrtek Zdroj fotografie: 123rf

Letní počasí z počátku tohoto týdne zakončí výrazná studená fronta, která se dnes nacházela nad naším územím. Její poloha zapříčinila významné teplotní rozdíly v rámci ČR - zatímco na jihozápadě Čech bylo odpoledne jen kolem 13 °C, tak na Ostravsku ve stejný čas naměřili kolem 27 °C.

Fronta se neprojevila jen rozdíly v teplotách, ale i četnými srážkami. V jihozápadních Čechách se vyskytl poměrně vydatný občasný déšť s úhrny místy 20-30 mm. Ještě vyšší úhrny jsme zaznamenali v bouřkách na severovýchodě v pásu od Vsetínských vrchů a Beskyd přes Ostravsko, Jeseníky až do Orlických hor. Ojediněle zde spadlo i přes 40 mm, například v Jeseníku (47 mm) nebo v Olešnici, Čihálce v Orlických horách (49  mm). Strážky ale byly vzhledem k bouřkovému charakteru lokálně hodně proměnlivé. Aktuálně (po 21h) bouřky slábnou a přesouvají se do Polska, stále však na mnoha místech na severovýchodě prší a celkové úhrny tak můžou ještě narůst.

Bouřková činnost by se na severovýchodě měla opět obnovit ve čtvrtek během dne. Ojediněle se bouřka nedá vyloučit i jinde, ale mimo severovýchod už půjde spíš o déšť nebo přeháňky. Srážky mohou být opět lokálně vydatné s úhrny nad 30 mm.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024