Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příchod astronomického jara doprovází sníh a mráz

19. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V roce 2013 skončilo mrzlo i v nižších polohách až do 8. dubna Příchod astronomického jara doprovází sníh a mráz Zdroj fotografie: 123rf

Češi už vyhlížení jarní dny, protože v kalendáři máme druhou polovinu března a v sobotu 20.března nastane jarní rovnodennost, tedy začátek astronomického jara. Přitom předpověď právě na sobotu ukazuje velkou oblačnost s místními sněhovými přeháňkami, ranní teploty -6/-2 °C a denní -2/2 °C. Tedy počasí vyloženě zimní, teplotně se hodící někam do ledna. Sněhové přeháňky se i v nižších polohách objevují už několik dní a souvislá sněhová pokrývka se drží už ve výškách kolem 600 metrů nad mořem.

Současné počasí je sice teplotně výrazně podprůměrné, ale kam se hrabe například na to, které jsme zažili v roce 2013. To byl rok, kdy se zima naprosto odmítala vzdát. Ve dnech 22.-27. března se šest dní po sobě pohybovaly denní teploty jen kolem nuly a stále sněžilo. Noční teploty klesaly až k -10 °C i ve městech. A zimní počasí se pak udržovalo až do začátku dubna - na 1. apríla nasněžilo zejména na Moravě a ve Slezsku až 20 cm sněhu i v nižších polohách! Následně se až do 7.dubna držely denní teploty pod 5 °C a v noci na 8. dubna klesaly i ve městech na -5 °C. Zkrátka, aktuální letošní počasí při nástupu jara je vlastně docela příjemné.

Na druhou stranu, jen o rok později, tedy v roce 2014, dosáhly denní teploty kolem 20. března na více než 20 °C. Nejteplejší  den přišel hned o den později, 21. března 2014, kdy bylo v Dobřichovicích u Prahy naměřeno 24 °C. Jak je zkrátka vidět druhá polovina března může nabízet skutečně velké rozpětí teplot a spektrum počasí. Letos nám nabízí tu studenější variantu. Ale to se vlastně ještě do konce měsíce rychle změní - jak je vidět v naší předpovědi



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024