Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

I v březnu uměla být pořádná zima

2. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V některých letech březnové počasí ani zdaleko nepřipomínalo blížící se jaro. I v březnu uměla být pořádná zima Zdroj fotografie: 123rf.com

Právě dnes si připomínáme výročí několika velmi mrazivých březnových dní. Začít můžeme třeba 2. březnem 1929. Právě v tento den bylo v Jindřichově Hradci naměřeno extrémních -32,0 °C. Po řadě únorových rekordů pokračovala sibiřská zima 1929 i na počátku března.

Z méně dávné doby můžeme připomenout třeba začátek března 2005. Po relativně mírném lednu zima 2004/2005 zabrala a únor už byl celkem studený. Na konci února k nám od severu pronikl arktický vzduch a místo počátku jara dorazily silné mrazy. Třeba 2. března 2005 klesla teplota v Českých Budějovicích až na -18,1 °C, v Kocelovicích bylo -19,4 °C a i v Praze na Ruzyni zaznamenali čtrnáctistupňový mráz. Na většině stanic mrzlo i odpoledne. Obrázek zimy doplňovala sněhová pokrývka, která často ležela i v nižších polohách. A nešlo o úplně zanedbatelnou vrstvu, v Mošnově (letiště Ostrava) byla výška sněhu 24 cm, v Praze a v Brně se pohybovala kolem 10 cm. Přibyslav byla pokryta dokonce půlmetrovou peřinou.

Na závěr můžeme zmínit nedávný rok 2018. Tehdejší vpád mrazivého vzduchu od severovýchodu stlačil teploty hluboko pod normální hodnoty pro tuto část roku. Silné mrazy začaly už v únoru a protáhly se až do začátku března. Velmi studený byl i 2. březen 2018, mimořádně nízké byly hlavně odpolední teploty, která na mnoha místech nepřekročily ani -5 °C. Brno i Ostrava hlásily denní maxima kolem -6 °C. Arktické podmínky panovaly v té době na hřebenech Krkonoš, na Sněžce celý den bylo kolem -19 °C.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024