Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh v minulých dnech dorazil až do Řecka či Turecka

16. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současně zažila vpád zimy také velká část USA Sníh v minulých dnech dorazil až do Řecka či Turecka Zdroj fotografie: 123rf

Nejen do Česka v minulém týdnu vtrhla až nezvyklá zima, ve skutečnosti studený vzduch zalil postupně prakticky celou východní polovinu Evropy. Na jihovýchod dorazil o pár dní později než k nám. Sníh a mráz se dostaly nad celý Balkán a dokonce i celodenní mrazy byly zaznamenány až na pobřeží Bulharska, kam s oblibou jezdí Češi na letní dovolenou k moři. Sněhová pokrývka překvapila také v Řecku i v hlavním městě Athény. Vydatně sněžilo následně i v horách v Turecku. Přitom ještě před pár dny se v Řecku teploty pohybovaly až kolem 20 °C a nyní zde poletuje sníh...

Na druhou stranu, v západní Evropě už se v minulých dnech oteplilo. Během mrazů zamrzly vodní kanály v Amsterdamu, což přimělo mnoho místních, aby si na nich zabruslili. Jenže následné oteplení zase led začalo požírat a tak se se stalo, že se pod několika bruslaři led následně prolomil. K nám do Česka oteplení dorazilo v úterý. V příštích dnech se podobě rychle oteplí i v jihovýchodní Evropě.

Nejen Evropa zažila v posledních dnech úder zimy, vlastně ještě zajímavější je propad studeného vzduchu do hlubokého vnitrozemí Spojených států amerických. Mrazy tam dorazily daleko k jihu až do státu Texas, který má celkově velmi teplé klima a leží v podstatě na úrovni severní Afriky. Teploty v tomto státě klesly až na -15 °C (v noci) a objevily se sněhové bouře. Podle místních záznamů jde o nejsilnější vpád zimy za posledních 30 let. Způsobilo to velké problémy například s dodávkami elektřiny. 

Na svém konci tak letošní zima ukazuje různě po světě, jak dokáže být stále silná. 



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024