Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Severní Evropu ohrožuje bouře se sněžením a prudkým větrem

21. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz;yr.no
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémní nárazy větru se čakají především v Norsku. Severní Evropu ohrožuje bouře se sněžením a prudkým větrem Zdroj fotografie: 123rf

Tlaková níže, kolem které k nám proudí teplý vzduch, má svůj střed nad mořem mezi Velkou Británií a Norskem. Níže je velmi hluboká, v jejím středu dosahuje tlak vzduchu jen kolem 954 hPa. To je asi o 50 hPa méně než je aktuálně v Česku. A právě značný rozdíl tlaku vzduchu mezi středem níže a jejím okolím způsobuje velmi silný vítr v některých regionech severní Evropy.

Prudké nárazy větru se očekávají nad mořem poblíž jihozápadního cípu Norska. Zde vítr během čtvrtečního večera dosahuje podle výpočtů modelu kolem 70 km/h a nárazy kolem 130 km/h. V této oblasti se tak musí mít na pozoru především námořní doprava. Další region, kde se čeká extrémně silný vítr je v severní polovině Norska, v okolí měst Bodø a Tromsø. Zde místní meteorologové vydali "červenou" výstrahu na mimořádně silné nárazy větru dosahující lokálně 125-180 km/h. Přitom vítr bude ve zdejším členitém térénu velmi kolísat i na malé vzdálenosti. Na rozdíl od jižního Norska zde bude foukat z východních směrů, vzduch bude tedy "protlačován" přes norské a švédské vrchoviny a následně klesat k pobřeží. Za vhodných místních podmínek tak může dojít ke vzniku velmi prudkých padavých větrů směrem k pobřeží.

Tlaková níže ale nepřinese jen vítr, ale i déšť a vydatné sněžení. Od středních nadmořských výšek (cca 400 m) by v krajích na jihozápadě Norska mělo připadnout až kolem 50 cm, na horách i více. Vydatný déšť v nižších polohách naopak může rozvodnit místní potoky a menší řeky.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024