Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Archivní měření z Grónska ukrývalo extrémních skoro -70 °C

25. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz;WMO
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémní teplota z roku 1991 byla objevena v záznamech automatické meteorologické stanice. Archivní měření z Grónska ukrývalo extrémních skoro -70 °C Zdroj fotografie: 123rf

V dnešní době se obvykle o nových rekordech dozvídáme skoro on-line nebo s menším zpožděním daným dostupností konkrétní stanice. "Nový" rekord z Grónska je v tomto směru úplná výjimka.

Na počátku 90. let operovala na grónském ledovci v nadmořské výšce přes 3000 metrů stanice Klinck. Právě tato stanice naměřila 22. prosince 1991 teplotu -69,6 °C. Protože v té době se globální extrémy oficiálně nesledovaly, údaj se do těchto statistik nedostal a na další dobu se na něj pozapomnělo.

Záznamy stanice byly ale nedávno znovu prozkoumány a přitom se narazilo na výše zmíněný extrém. Následovala podrobná kontrola záznamů o stanici a použitých přístrojích. Při revizi se ukázalo, že stanice byla vedená velmi pečlivě a na jejím základě rozhodla Světová meteorologická organizace (WMO) o oficiálním uznání rekordu.

Údaj -69,6 °C se tak stal nejnižší teplotou naměřenou na severní polokouli. Dosud byl za nejsilnější mráz této polokoule považována hodnota -67,8 °C naměřená na ruských staniccích Vechojansk a Ojmjakon. Na druhé straně Země, v centrální Antarktidě jsou teploty pod -70 °C poměrně běžné, oficiální antarktické minimum činí -89,2 °C. Na severu ale nejsou pro tak silné mrazy vhodné podmínky - v Arktidě převažuje moře a grónský ledovec je mnohem menší než antarktický - a proto jsou zdejší rekordy mírnější.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024