Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rekordní počet hurikánů v Atlantiku, meteorologům došla jména!

19. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 9. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropických cyklon v Atlantiku je více než v legendárním roce 2005, ale jsou slabší Rekordní počet hurikánů v Atlantiku, meteorologům došla jména! Zdroj fotografie: 123rf Počet tropických cyklon vyskytující se v oblasti Atlantiku je letos nejvyšší v historii pozorování. Již nyní, krátce po polovině září, byla vyčerpána všechna připravená jména v seznamu pro jejich pojmenování. Těch je 21, zatímco do této chvíle už bylo viděno celkem 23 bouří, které splňují parametry pro pojmenování. Meteorologická pravidla na to ale pamatují - pokud dojdou písmena abecedy, jsou další bouře pojmenovány podle řecké abecedy jako Alfa, Beta atd. Nyní tedy už máme dvě písmena řecké abecedy také vybrána. 

V historii se stalo teprve podruhé, kdy byla jména vyčerpána před koncem sezony. Poprvé to bylo v roce 2005, kdy se mimo jiné vyskyla ničivá Katrina, která zpustošila americké New Orleans. Tehdy ale došlo k využití všech jmen až 8. října, tedy podtstaně později než letos. K aktuálnímu datu 19. září je počet pojmenovaných tropických bouří v Atlantiku rekordně vysoký. 

Sezona je aktivní co do počtu tropických cyklon, ale jejich síla není až tak velká. Proto o hurikánech ve zpravodajstvé tolik neslyšíme. Jediným opravdu silným a nebezpečným hurikánem byla Laura, která ve druhé polovině srpna prošla Mexickým zálivem, aby následně zpustošila americkou Lousinu. Dosáhla na kategorii 4 z celkové pětistupňové škály. Ostatní hurikány byly většinou výýrazně slabší  (kromě Teddyho, ale ten nezasáhl žádnou pevninu). Z hlediska síly tropických cyklon není letošní sezona nijak rekordní a ani výjimečná.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024