Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý bylo i 35°C, večerní bouřky zasáhly hlavně Zlínský kraj

28. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bouřky ale nedosahovaly extrémní síly a nezasáhly celou republiku. V úterý bylo i 35°C, večerní bouřky zasáhly hlavně Zlínský kraj Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Jak avizovala předpověď počasí, v úterý odpoledne vystoupily denní teploty na většině území na tropické hodnoty, s výjimkou Karlovarského kraje. Vůbec nejtepleji bylo klasicky v okolí Prahy a poté na jihu Moravy. Dobřichovice u Prahy podél Berounky a také stanice Lednice na jižní Moravě naměřily dosažení hodnoty 35 °C, i když jen těsně a na chvíli. Míst s teplotami nad 34 °C bylo mnohem více, většina území se ale pohybovala v rozmezí 30-34 °C

Navzdory vysokým teplotám nepadaly teplotní rekordy, protože nejvyšší teploty pro 28. červenec pocházejí z roku 2013, kdy byly maximální teploty asi o 3 stupně vyšší než dnes. Ano, před sedmi lety touto dobou bylo v Česku až 38 °C! Konec července je tradičně část roku, kdy teploty z celého léta vrcholí a mají tendenci dosáhnout vůbec nejvyšších hodnot. 

V čem se předpověď úplně netrefila, to byl výskyt bouřek. Podle modelů měly přijít až pozdě večer a v noci na jihovýchod území, ale nakonec začaly vznikat překvapivě brzy už okolo 16. hodiny. Hlavní bouřková aktivita se objevila nejprve na jihu Čech a posléze se stěhovala během večera na Moravu. Bouřky byly středně silné a spíše krátké (postupovaly rychle), takže úhrny srážek jen zřídka překročily 20 mm a nikde nepřesáhly 30 mm. Nejsilnější byla bouřka ve Zlínském kraji, kde spadlo 27 mm na satnici Strání při hanicích se Slovenskem, další místa s úhrny přes 20 mm byla v okresech Kroměříž a Vsetín. Nejedná se o až tak extrémní úhrny na bouřkovou činnost a nešlo o úplně vážné nebzepečí.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024