Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Českem prochází lokální bouřky, vydatné srážky i v noci a v pondělí

28. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kromě bouřek se očekává i trvalý vydatný déšť Českem prochází lokální bouřky, vydatné srážky i v noci a v pondělí Zdroj fotografie: 123rf

Neděle přinesla zatím nejčetnější srážky do východních Čech, přes které prošla odpoledne linie bouřek. Nejvíce napršelo v Poděbradech, kde spadlo bezmála 30 mm (ke 20 h). Lokální bouřky se objevily i na dalších místech po celé ČR, ale většinou se úhrnem vešly do 20 mm, na řadě míst nepršelo zatím vůbec.

Mohlo by se zdát, že s večerem se situace defintivně uklidní. Ale tentokrát tomu tak nebude, dalo by se říci, že většinu srážek máme ještě před sebou.

Déšť, přeháňky a bouřky začnou přibývat během noci od jihozápadu a ráno už budou pokrývat většinu území. Místy budou srážky vydatné - buď ve formě bouřek nebo intenzivních lijáků bez bouřkových projevů. Nejvyšší úhrny očekáváme v pásu od jižních Čech přes Vysočinu a jižní Moravu až do Jeseníků.

V této oblasti by do pondělního večera mělo spadnout většinou 20 až 40 mm srážek, ojediněle i více. Ale nedá se vyloučit, že se nakonec pás posune o několik desítek kilometrů k východu či k západu, a tak i zde je vhodné věnovat pozornost meterologické situaci. V místech nasycených předchozími srážkami může dojít k rychlému vzestupu hladin toků s dosažením povodňových stupňů, jak zmiňuje aktuální výstraha





Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024