Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nový superpočítač přinese přesnější předpovědi

21. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ECMWF
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nový stroj si pořídí Evropské centrum pro střednědobou předpoveď počasí. Nový superpočítač přinese přesnější předpovědi Zdroj fotografie: 123rf.com

Jedním z nejdůležitějších produktů, bez kterých se dnes meteorolog při sestavování předpovědi neobejde, jsou výstupy z matematických meteorologických modelů. Jeden ze světově nejlepších se počítá v Evropském meterologickém centru pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), které sídlí v Británii.

Aby mohly být předpovědi počasí co nejpřesnější, je potřeba mít co nejkvalitnější data z modelů. Ale obecně se dá říct, že čím větší detaily chceme v předpovědi vidět, tím potřebujeme výkonnější počítač, abych stihli předpověď spočítat včas. V případě velkých meteorologických center se ale nebavíme o počítači, jaký máme na stole, ale o specializovaném a extrémně výkonném stroji, který je též extrémně drahý ... nový stroj má stát asi 80 milionů euro. Což je sice hodně, ale za několik let provozu může ušetřit mnohem víc peněz díky přesnější předpovědím nejen extrémních událostí.

Nový superpočítač, který bude přibližně pětkrát výkonnější než ten současný se bude stavět během letošního roku a od toho příštího už bude v ostrém provozu. Největší změny by se měly dočkat takzvané ansámblové předpovědi, které nepočítají jen jeden scénář budoucího vývoje, ale hned několik. Díky tomu má meteorolog ve službě lepší přehled o tom, jakými směry se počasí další dnů může ubírat. Tak snad se nic nezpozdí a předpovědi budou díky novému stroji ještě lepší než dnes.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024