Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Leden byl světově nejteplejším v historii měření na Zemi

17. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rekord z roku 2016 byl překonán jen těsně. Leden byl světově nejteplejším v historii měření na Zemi Zdroj fotografie: 123rf.com Úvodní měsíc roku byl na naší planetě v průměru o 1,14 °C teplejší než je průměr 20. století, což je dosud nejvyšší lednová odchylka zaznamená za 141 let měření. Dosud vedoucí leden 2016 byl překonán jen o 0,2 °C. Uvedla to americká NOAA ve svém pravidelném reportu. I pokud bychom brali v úvahu všechny měsíce v roce, byla v lednu odchylka od normálu čtvrtá nejvyšší, zatím rekordní odchylka byla naměřena v březnu 2016.

Co je hodně zajímavé, tak rekordy ustanovené v roce 2016 byly popoháněny dopingem v podobě teplé fáze jevu El Niňo, jenž byl tehdy v Tichém oceánu velmi silný a zvyšoval globální teplotu. Nyní na začátku roku 2020 jsou podmínky pouze neutrální a i tak byl leden teplotně rekordní. To svědčí o tom, že klima na Zemi se skutečně rychle otepluje. Až přijde další jev El Niňo, s velkou pravděpodobností budou rekordy znovu překonávány. 

Mimořádně vysoké byly teploty v lednu v Rusku, i když je to samozřejmě relativní, protože na Sibiři to i tak znamená celodenní mrazy. Ale o dost mírnější než je zvykem. Velká rozloha Ruska, na které bylo nadprůměrně teplo, pomohlo k rekordnímu průměru celému světu. Kompenzací za to byla mimořádně tuhá zima na Aljašce, kde byly teploty i více než 5 °C pod průměrem. Jenže Aljaška je proti Rusko mnohem menším region a celosvětovým normálem moc nezmohla. Zvlášť, když už sousední Kanada byla pro změnu z větší části hodně teplá.

Uvidíme, zda rekordní leden potvrdí i další instituce, které globální teplotu počítají, tedy NASA nebo britský Met Office.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024