Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před 14 lety bylo na Ostravsku odpoledne -17 °C

23. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ogimet.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jednalo se o nejmrazivější období zimy 2005/2006. Před 14 lety bylo na Ostravsku odpoledne -17 °C Zdroj fotografie: 123rf

Protože aktuální zima se zatím moc nepředvedla, zabrousíme občas do archivů a podíváme se na to, co zima v našich šířkách dokáže. Tentokrát se můžeme vrátit na začátek roku 2006, konkrétně na období po 20. lednu uvedeného roku.

Zpočátku bylo ještě docela teplo, v mírném severozápadním proudění teploty vystupovaly většinou slabě nad nulu, lokálně až na 4 °C. Ale masa arktického vzduchu už čekala nad severovýchodem Evropy. Mrazivý vzduch k nám začal pronikat po změně cirkulačních poměrů v noci na 22. ledna. Propad teploty byl hlavně na severovýchodě Česka velmi razantní, v Mošnově u Ostravy se za 8 h ochladilo o 16 °C. A teplota už zůstala nízko i přes den a večer začala dále klesat. Do rána se stihlo ochladit na -20 °C i v Brně-Tuřanech, na Ruzyni bylo pod -16 °C. Navečer byla na beskydské Lysé hoře teplota -25,6 °C, což v kombinaci se silným větrem vytvořilo pocitovou teplotu až -43 °C.

Dvácatý třetí leden byl na většině území mimořádně studený den. Maximální teploty se pohybovaly (až na výjimky) jen kolem -10 °C, ale na Moravě a ve Slezsku místy i výrazně níže. V Brně-Tuřanech nevystoupila teplota za celý den nad -15 °C, v Mošnově, v Přerově a v Holešově byla odpolední maxima blízko -17 °C. Na Červené v Nízkém Jeseníku bylo po obědě dvacet stupňů pod nulou!

Minima následujícího dne (24. ledna) byla ještě nižší - většinou mezi -15 °C a -25 °C. Ale našla se i chladnější místa, například v Holešově bylo -26,6 °C.

K dosažení takto nízkých teplot pomohla i sněhová pokrývka setrvávající na většině území Česka. I v moravských nížinách bylo kolem 15-25 cm, na Vysočině byl lokálně až metr sněhu. V nejnižších polohách Čech bylo zaznamenáno obvykle několik centimetrů vysoká pokrývka.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024