Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Déšť přinesl úlevu do Austrálie, ale zdaleka není vyhráno

21. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Intenzivní srážky s sebou přinášejí i řadu problémů Déšť přinesl úlevu do Austrálie, ale zdaleka není vyhráno Zdroj fotografie: 123rf

Minulý týden začalo konečně pršet i v těžce zasažené jihovýchodní části Austrálie. Deště významně pomohly snížit množství aktivních požárů a navíc doplnily zásoby vody pro dobytek na farmách. Místní zemědělci si tak mohli po nekonečném suchu trochu oddechnout a nabrat sílu do zbytku horkého australského léta.

Srážky však nespadly jako jarní deštík, ale často ve formě prudkých přívalových lijáků. V národním parku Australia Reptile Park dokonce museli zachraňovat koaly před přívaly vody!
Navíc panují obavy, že rozbahněné cesty budou komplikovat práci hasičům při boji s požáry. I když se teď situace mírně uklidnila, léto je teprve ve své polovině a požáry se ještě mohou vrátit.  K rychlému odtoku vody přispívají i shořelé lesy, které nedokážou vodu zadržet tak dobře jako předtím.

Austrálie si tak v poslední době prochází jedním extrémem za druhým. Kromě požárů a přívalů vody je hlášeno i krupobití, při které padaly kroupy velikosti limetky. Řadou měst v Novém Jižním Walesu prošla neobvykle silná prachová bouře. Kvůli špatným zprávám s kontinentu klesá i zájem turistů o jeho návštěvu. Místním tak nezbývá než doufat, že zbytek léta už přinese klidné počasí a častější, ale umírněný déšť.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024