Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Za sněhem je třeba minimálně do 1000 metrů

9. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
A situace se v nejbližších dnech nezlepší Za sněhem je třeba minimálně do 1000 metrů Zdroj fotografie: 123rf Zima se nám pomalu blíží ke svému kalendářnímu vrcholu, ale situace se sněhem na horách je i v této její fázi poměrně tragická. Ani v těch nejvyšších polohách hor není víc než 85 cm, což je sněhová pokrývka hlášená aktuálně z Labské Boudy v Krkonoších. Jinde je to ale slabší - na nejvyšších partiích Šumavy máme do 70 cm, z nejvyšších poloh Beskyd je hlášeno 65 cm a z Jeseníků jen 45 cm. To jsou na vrcholové partie českých hor poměrně slabá, ale ne až tak tragická čísla.

Mimořádný je ale nedostatek sněhu v polohách o něco nižších, okolo 800-1000 metrů, kde obvykle bývá v lednu stabilní sněhová pokrývka. Nyní ovšem sníh začíná prakticky až od 1000 metrů nahoru (v Krkonoších a Jizerkách už tedy okolo 800 m). Na Šumavě je tráva k vidění i třeba na Kvildě, která leží právě kolem 1000 metrů vysoko.  V polohách pod 800 metrů sníh nyní v Česku prakticky není vůbec, takže bez sněhu je i celá Českomoravská vrchovina. 

Lyžování zachraňuje prakticky jen sníh umělý. Běžkaři jsou na tom špatně a jak se zdá, zlepšení se nedočkají. Aktuálně jsou teploty i na horách nad nulou a sníh spíše ubývá, dnešní čtvrteční srážky jsou převážně dešťové. Dočasně se ochladí v sobotu a od neděle už zase přijde teplý vzduch. Nad nulou bude na horách i celý příští týden, takže sněhu bude ještě ubývat i v těch nejvyšších polohách. Na běžky tedy budou vhodné akorát hřebenové tůry v nejvyšších horách.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024