Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přišel teplý vzduch, bylo až 14 °C a bude ještě víc!

15. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 12. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V jižní polovině Česka bylo v neděli překvapivě i slunečno. Přišel teplý vzduch, bylo až 14 °C a bude ještě víc! Zdroj fotografie: 123rf Počasí o víkendu trochu zaskočilo i zkušení meteorology - nejprve byla na sobotu vydána výstraha na silný vítr, která se ukázala jako poněkud zbytečná, a následně v neděli došlo k neočekávanému protrhání oblačnosti zejména v jižní polovině naší republiky. V přílivu teplého vzduchu teploty vyskočily nad předpovídanou úroveň a dosáhly až na 14 °C (České Budějovice dokonce +14,6 °C)! Velmi vysoké teploty atakující teplotní rekordy panovaly ponejvíce v oblasti mezi jižními Čechami a Prahou, ale i třeba na východě Čech. Solidně teplo bylo i na Ostravsku. 

Byly však i oblasti, kde zůstala vrstva studeného přízemního vzduchu - v severní polovině Čech a na Moravě. Zde zůstávaly během nedělního odpoledne teploty jen kolem 5 až 7 °C i v nižších polohách. A teplý vzduch bude do Česka proudit i nadále, vrchol teplého proudění přijde v úterý. Modely nahlížejí na úterní počasí hodně zvláštně - není úplně jasné, zda bude zataženo, nebo slunečno. Není jasné, jak moc silná bude inverze. A proto nejsou ani jasné teploty, které by nejspíš měly být hodně rozmanité.

Model ALADIN předpokládá do Pošumaví vysoké teploty až k 17 °C v úterý po poledni, ale do oblasti Litoměřicka, Lounska, Žatecka a Mostecka pouhých 5 °C. Ve stejný čas! Jazyk teplého vzduchu by měl podle něj sahat až do východních Čech. Navíc by podle něj mělo být úterý slunečné. Polský model předpovídá pro naše území zataženo nízkou oblačností, takže by se vyšší teploty omezily opravdu jen na horské oblasti, zejména Šumavu. Takže uvidíme, jak to nakonec v úterý dopadne, ale určitě na Šumavě si půjde užít teplot, které tam někdy bývají i v létě...

Inverze bude trvat ještě ve středu, pak už začne slábnout. 




Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024