Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Čechách bylo naměřeno 24 °C, Morava zůstala chladnější

12. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Babí léto vstoupilo zprudka do České republiky. V Čechách bylo naměřeno 24 °C, Morava zůstala chladnější Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Jak jsme už včera informovali, za současnou epizodou babího léta stojí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Jeho efekt se v sobotu projevil hlavně v Čechách, kde byly naměřeny nejvyšší teploty vzduchu. Zcela nejtepleji bylo v Dobřichovicích a to 24,5 °C, jen nepatrně chladněji bylo v Čáslavi (24,2  °C) a mezi "čtyřiadvacítkové" stanice se zařadil i Brandýs nad Labem-Stará Boleslav s maximem 24,1 °C.

Velmi teplo nebylo jen v nížinách, například v Českých Budějovicích bylo 23,9 °C a kolem 23 °C zaznamenaly i Strakonice. Obě stanice přitom leží ve výšce kolem 400 m nad mořem. Přibližně 21 °C bylo i v Příbrami (555 m n. m.) a ve Vyšším Brodě (559 m n. m.). I na nejvyšších vrcholcích Šumavy (na české straně) bylo kolem 13 °C.

Zatímco v Čechách překročila teplota 20 °C na většině území a i ve slezských nížinách kolem této úrovně oscilovala, tak na Moravě se zatím oteplení projevilo o trochu méně. Částečně za tím stála rozsáhlá plocha nízké oblačnosti, která se nepříliš ochotně rozpouštěla během dopoledních hodin a někde až po poledni. Na na Brněnsku a Znojemsku se našla místa pokrytá oblačností i kolem 15 h. Ale chladněji než v Čechách bylo i tam kde nízká oblačnost nebyla nebo se brzy rozpustila (kolem 18 °C). Nejstudenější zůstalo území, kde oblačnost vydržela nejdéle (Sedlec mezi Brnem a Třebíčí jen kolem 11 °C)

Zítra očekáváme podobné podmínky jako dnes, tak bude zajímavé sledovat jestli se dočkáme i letního dne (maximum nad 25 °C).



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024