Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak moc extrémní jsou současné teploty?

31. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přemýšleli jste nad tím, jestli jsou současné teploty kolem 30 °C na sklonku léta běžné nebo se blížíme historickým maximům? Nás tato otázka taky zaujala a tak jsme se podívali podrobněji jak to bylo v minulých letech. Jak moc extrémní jsou současné teploty? Zdroj fotografie: photos.com

Pro zhodnocení jsme vybrali dvě stanice s dlouou řadou měření - Praha, Libuš a Brno, Tuřany. Abychom získali více dat, započítali jsme do statistiky všechna denní maxima za poslední týden v srpnu a první týden v září. Stanice na Libuši má údaje od roku 1971, Tuřany dokonce od 1961.

Ve stanoveném období bylo na obou stanicích nejtepleji 29.8.1992 - Libuš 34,6 °C, Tuřany 35,7 °C. K těmto hodnotám jsme se včera ani dnes nepřiblížili a své prvenstvní si tak udrží. Ale v tomto případě se jednalo o zcela extrémní situaci. Více nám napoví, pokud si spočítáme jak často bylo tepleji než v sobotu. Na Libuši dosáhla teplota 31,6 °C, což řadí tento den mezi 2 % nejteplejších dnů ve sledovaném vzorku. Tuřany byly nepatrně chladnější, maximum 31,0 °C ale i tak stačí k zařazení mezi 3 % nejteplejších.

Pro zajímavost se podívejme i na to jak často jsou překročeny jiné úrovně maximálních teplot. Tropický den, tedy takový, kdy teplota překročila 30 °C se na obou stanicích objevil celkem ve 4 % případů. Letní den (25 °C a více) byl zaznamenán v 26 % případů v Praze a 29 % v Brně. Podobné vzácné jako tropické dny jsou v této době dny s maximální teplotou pod 15 °C - ty tvoří 3-4 % všech dní. Průměrné denní maximum v této době činí 22-23 °C.

Vidíme tak, že současné počasí je na přelom srpna a září opravdu výrazně nadprůměrné, i když se nejedná o první takový případ. Hlavně v posledních letech se občas s třicítkami setkáme i v závěru léta nebo dokonce v září.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024