Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezona v plném proudu

4. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, https://www.ss
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Pacifickém oceánu se právě nachází hned 5 hurikánů. Hurikánová sezona v plném proudu Zdroj fotografie: NASA

V severní části Pacifiku právě máme hurikánovou sezonu, která normálně trvá od května do konce listopadu, ač výjimečně mohou hurikány vznikat i mimo toto období. V oblasti mezi rovníkem a 30°zeměpisné šířky nyní Pacifik brázdí hned pět hurikánů: Erick, Flossie, Francisco, Lekima a Gil.

Hurikány, jinak také tropické cyklony či tajfuny, se v této oblasti převážně pohybují ze Západního přes Centrální do Východního Pacifiku. Nejstarší ze zmíněných tropických bouří je Erick, který byl pojmenován již 28. července a který těsně minul Havajské ostrovy před asi 2 dny. Aby toho nebylo málo, nyní se k Havaji blíží další hurikán, Flossie, jejíž přesun mírně severně nad Havajskými ostrovy se očekává během úterý tamního času. Jelikož se bude pohybovat velmi blízko k severnímu pobřeží ostrovů, očekává se zde intenzivní déšť, nárazový vítr a lidé by si měli dávat pozor také na sesuvy. V závěsu Flossie je hurikán Gil, který je však zatím relativně slabý.

Jihovýchodní Asii také ohrožují hned dva hurikány. Silnějším z nich je Francisco, u nějž se rychlost větru odhaduje na více než 100 km/h a tlak vzduchu na 984 hPa. Hurikán, pojmenovaný v Západním Pacifiku  2. srpna, nadále sílí a míří směrem na Hirošimu. Do jižní části Japonska a Jižní Korey by měl Francisco nejspíš dorazit za 30 hodin, jeho projevy – přívalový déšť a nárazovitý vítr – však mají začít již v noci z pondělí na úterý.

Poslední z pěti hurikánů je Lekima, která byla pojmenována teprve dnes a pohybuje se směrem na sever asi 10° východně od Filipín. Stočí-li Lekima svou dráhu směrem na západ, jak je očekáváno, bude ohrožovat zejména Tajwan, východní Čínu a Japonsko, ne však dříve než v pátek.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024