Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červenec byl zřejmě globálně nejteplejším měsícem v historii

3. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jsou to zatím jen předběžné údaje. Červenec byl zřejmě globálně nejteplejším měsícem v historii Zdroj fotografie: Martin Štros Vědci z evropského projektu Copernicus přišli s aktuální informací, že podle prvních výpočtů byl červenec 2019 zatím vůbec nejteplejším měsícem za dobu měření teploty na zeměkouli! Údaje zahrnují teprve 29 dní ze 31 a podle nich byl překonán dosavadní teplotní rekord z roku 2016, rovněž z července. Konečná informace od Copernicus se očekává na začátku příštího týdne, přece jen trvá několik dní, než dorazí kompletní informace z celého světa.

Extrémně vysoké teploty panovaly v červenci panovaly v Evropě, Spojených státech i v Arktidě. Na Sibiři kvůli tomu propukly nebývalé lesní požáry. Celkovou teplotu ve světě bude ještě muset potvrdit více vědeckých pracovišť, jako je NOAA či NASA, kteří používají prověřenější metody staničního měření, zatímco Copernicus je zaměřen na satelitní pozorování.

Výrazné oteplování klimatu se v posledních letech potvrdilo a zrychluje, což se zřetelně projevuje na mnoha místech ve světě včetně Česka. Naše území sice nezažilo extrémně horký červenec, ale zase tu byl historicky nejteplejší červen. V západní Evropě byla v červenci také naměřena v několika zemích vůbec nejvyšší maximální teplota vůbec, navíc rekordy padaly velmi výrazně a několik dní po sobě.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024