Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

NOAA vydala výhled pro hurikánovou sezónu 2019

27. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 5. 2019 | redakce, mm, meteocentrum.cz; noaa.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve střední Evropě máme to štěstí, že se nás hurikány přímo netýkají, ale můžeme se s nimi setkat například při cestách na americký kontinent. Zde patří k nejnebezpečnějším přírodním jevům a proto jsou pravidelně vydávány prognózy nastávající hurikánové sezóny. NOAA vydala výhled pro hurikánovou sezónu 2019 Zdroj fotografie: NOAA A jaký je tedy výhled na nastávající sezónu? NOAA dělí svůj výhled na tři oblasti a pro každou z nich sestavuje oddělenou předpověď. Relativně nejpříznivější by měla být situace nad Atlantikem, odkud postupují nebezpečné hurikány například k Floridě nebo do oblasti New Orleans. V této oblasti se očekává, že rok 2019 přinese množství hurikánů blízko dlouhodobého průměru. V řeči čísel to znamená, že do stádia hurikánu by mělo dospět 4-8 tropických bouří. Z nich by přibližně polovina měla dosáhnout statutu Major Hurricane, tj. kategorie 3 a více na pětibodové škále.

Horší je výhled pro východní Pacifik, tedy západní americké pobřeží. Nad tímto územím by se mělo prohnat nadprůměrné množství hurikánů - konkrétně mezi 8 a 13, stádia Major Hurricane by mohlo dosáhnout 4 až 8 z nich. Nadprůměrná sezóna se nad východním Pacifikem očekává s pravděpodobností 70 %. Zvýšená aktivita tropických bouří by měla zasáhnout i centrální části Tichého oceánu.

Oficiální start hurikánové sezóny pro Atlantik je už za pár dní (1. června), ale maximum intenzity bouří připadá obvykle na pozdní léto a začátek podzimu. V tomto období jsme například před dvěma lety sledovali velmi silné hurikány Irma a Harvey.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024