Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Německu povodně způsobily ztrátu jednoho lidského života

24. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.dw.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Motorista byl v Bavorsku stržen proudem rozvodněného toku. V Německu povodně způsobily ztrátu jednoho lidského života Zdroj fotografie: 123rf.com

Hladiny řek v Česku se pomalu vrací k normálu, v pátek večer byly 1. stupně povodňové aktivity zaznamenány již jen na Ostravici a na Moravě v Lanžhotu. Tlaková níže, která k nárůstům hladin v Česku v předešlých dnech vedla a jíž bylo dáno jméno „Axel“, způsobila problémy také v sousedních státech.

Např. v Německu se vliv tlakové níže projevil o něco dříve, nejintenzivnější srážky zde zaznamenali během pondělí a úterý. V jižním Německu napadlo do úterý ráno v rámci přívalových dešťů mezi 50–100 mm srážek, situaci také nepomohl tající sníh z Alp.

To pochopitelně vedlo k výrazným záplavám v jižním Německu, zejména na hranicích s Rakouskem. Některé silnice byly zcela uzavřeny a nebezpečné podmínky vedly dokonce k úmrtí jednoho motoristy v Bavorsku. Právě v Bavorsku se hladiny řek zvedaly nejvíce, vydatný déšť ale zasáhl i severnější oblasti, např. Berlín. V městečku Helmstedt východně od Hanoveru musela být dokonce evakuována nemocnice.

Přestože déšť během úterý ve většině Německa ustával, hladiny řek klesaly jen pomalu, což komplikovalo úklid bahnem pokrytých ulic. Z Rakouska nebyly záplavy hlášeny, blízko rakouských a švýcarských hranic však byla povodňová bdělost oznámena z městečka Wangen.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024