Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Květnový sníh zaskočil Alpy i Tatry, zasypal i rozkvetlé stromy

5. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve Švýcarsku zaznamenali květnový sněhový rekord Květnový sníh zaskočil Alpy i Tatry, zasypal i rozkvetlé stromy Zdroj fotografie: 123rf Na českých horách nasněžilo v sobotu a noci na neděli až 10 cm sněhu, přesněji 8 cm naměřila stanice na Šeráku v Jeseníkách, kdežto v Krušných horách bylo naměřeno přes 10 cm, ale na německé stanici Fichtelberg, který však leží v obdobné výšce jako na české straně Klínovec. Tam se sníh neměří, tudíž musíme brát německou hodnotu jako určující i pro české území. U nás nešlo o až tak nevídanou záležitost, jako tomu bylo v západní části Alp či v Německu. 

V Alpách se o víkendu sníh snesl do nečekaně nízkých výšek - velmi překvapeni byli hlavně Švýcaři. Zde sněžilo opravdu nízko - St. Gallen ve výšce 700 metrů zaznamenal dokonce 19 cm sněhu, což je nový květnový rekord pro toto město! Dosavadní činil 12 cm z roku 1957. A ve velkém městě Bern, de fakto hlavním městě Švýcarska, které je velké jako např. Brno a leží 550 metrů nad mořem, naměřili v neděli ráno 4 cm sněhu, což byl rovněž květnový rekord. V Bernu se sníh obvykle v květnu už vůbec nevyskytuje, dosavadní rekord činil pouhý 1 cm z roku 1945!

Ve vyšších polohách Alp spadlo přes 20 cm sněhu a dalších deset ještě mělo napadnout do pondělního rána. V polohách kolem 1000 metrů a níže byly sněhem zasypány už rozkvetlé ovocné stromy. Sněžení postihuje i Tatry, kde se hlavní sněžení vyskytuje během nedělního večera a potrvá do pondělního rána. V noci se sněžení podobně jako u nás asi dostane do výšek kolem 600 metrů. V Tatrách nasněží až 20 cm a i v některých nižších horách čekáme výraznou pokrývku.

Od pondělí se v celé střední Evropě už oteplí a další sněžení již nečekáme.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024