Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobota přinesla do vyšších poloh sněžení!

4. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Padající vločky byly nahlášeny dokonce i z Liberce Sobota přinesla do vyšších poloh sněžení! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Možná si ještě pamatujete loňský květen, kdy se teploty od začátku do konce pohybovaly v odpoledních hodinách nad 20 °C, s výjimkou asi dvou o malinko chladnějších dní. Letos je všechno úplně jinak! V sobotu jsme zaznamenali přechod studené fronty od západu, za kterou pronikl velice studený vzduch. Teploty se např. v 17. hodin pohybovaly v západní polovině Čech pod +5 °C, i třeba v Praze bylo v tu chvíli jen lehce přes +3 °C! Ještě kolem poledne dosahovaly teploty až na 14 °C, takže odpolední ochlazení bylo skutečně prudké.

A tak se stalo, že v zadní části studené fronty už srážky přecházely ve sněžení i v polohách kolem 700 metrů nad mořem, i když výška sněžení nebyla všude stejná. Kolem 17. hodiny ohlásila sněžení i stanice v Liberci, která leží jen 400 metrů nad mořem. Zde se ale pokrývka neudržela. Podle webových kamer se nový sníh držel spíše nad 800 metry nad mořem, například na Jizerce. Šlo o jednotky centimetrů sněhu. Průměrný úhrn srážek v Česku byl kolem 5 mm, lokálně až 10 mm. To samozřejmě zase trochu doplní srážkový deficit v krajině. 

Je sněžení na začátku května v Česku normální? Docela ano. Naposledy třeba v roce 2011 se objevila i sněhová pokrývka ve výškách kolem 400 metrů nad mořem na severovýchodě republiky - 10 cm naměřila stanice Černá Voda va výšce jen 320 m! Legendární je sněhová kalamita z 10. května 1953, kdy na vrcholu Beskyd spadlo 47 cm sněhu a třeba ještě i v Ostravě kolem 10 cm! Sníh tedy pokryl většinu území dnešního Česka. A bylo to ještě skoro o týden později. Takže letošních pár centimetrů v polohách nad 800 metrů je proti těmto historickým událostem opravdu slabý čajíček. Nejde tedy o vůbec nic mimořádného.  I když třeba minulý rok nás namlsal tak, že květen už je vlastně přece takové léto... letos jsme se jen vrátili k normální stavu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024