Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Padaly další teplotní rekordy

23. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty na mnoha místech ČR překročily 21°C. Padaly další teplotní rekordy Zdroj fotografie: 123rf

Teplotní rekordy dnes byly překonány na 88 stanicích po celém Česku, např. v Praze-Klementinu byla naměřena teplota 19,6°C.Tím byl v Klementinu překonán rekord pro 23. březen z r. 1903, kdy bylo naměřeno 19,5°C. Nejteplejší bylo Polabí a dále až směrem k Děčínu, kde teploty vystoupaly nad 21°C. Jižní Morava byla tentokrát o něco chladnější, třeba v centru Brně naměřili 19.5°C, a podobné hodnoty dosáhla i teplota v Ostravě-Porubě. Teplo však bylo opravdu v celém Česku, dokonce i na Horské Kvildě dnes přesáhla teplota 15°C.

Ve střední Evropě je nyní patrný vzor teplejší víkend a ochlazení začátkem týdne, který je dán aktuálně sedmidenní periodou v přesunu tlakových útvarů formujících počasí ve střední Evropě. V jarním až podzimním období přináší do Evropy chladnější a deštivější počasí rodiny cyklon mířící přes Atlantik směrem na východ. Jelikož teď jednotlivé cyklony od sebe dělí právě asi 7 dní, přichází ochlazení vždy přibližně začátkem týdne. Jednotlivé cyklony jsou odděleny oblastmi vysokého tlaku vzduchu, který nám naopak přináší spíše teplejší a méně větrné počasí. No a protože nás tyto tlakové výše v poslední době ovlivňují od konce pracovního týdne, byly poslední dva víkendy natolik teplé, že padaly teplotní rekordy.

Ač modely nejsou zcela zajedno, lze zatím předpokládat, že by i příští víkend mohl v této linii slunného a spíše teplého počasí pokračovat. Pokud jste tedy slunné počasí k výletu nevyužili tuto sobotu, můžete zkusit příští víkend.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024