Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Sněžce zaznamenali v noci náraz větru 206 km/hod.!

11. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 3. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli i vydatně pršelo Na Sněžce zaznamenali v noci náraz větru 206 km/hod.! Zdroj fotografie: photos.com V noci na pondělí zaznamenalo Česko orkán! Sněžka ohlásila vv noci náraz větru až 206 km/hod!Na Milešovce byl po půlnoci naměřen náraz větru 176 kilometrů v hodině. Zhruba polovina území ohlásila náraz přes 100 km/hod., téměř všude pak přes 80 km/hod. Stokilometrová rychlost větru byla zaznamenána i v nížinách, jako třeba v Polabí. Vítr vrcholil kolem půlnoci, následně rychle zeslábnul.

Bez elektřiny se ocitlo v jednu chvíli až 130 tisíc odběrných míst, pět krajů ohlásilo stav větrné kalamity. Česko v minulosti zažilo i o něco ničivější bouře, ale tahle se mezi nejsilnější za poslední desetiletí určitě zařadí. Orkán Kyrril v roce 2007 přinesl náraz větru na Sněžce dokonce 216 km/hod. Sněžka ale není místo, kde by vítr působil škody, protože tady jsou na ty zvyklí. 

Současně také vydatně pršelo, na Šumavě až 40 mm srážek zplsobilo první povodňové stupně. Přes 20 mm spadlo leckde i v nižších polohách. Za této vbětrné situace je to poměrně hodně srážek, a navíc pršelo už v sobotu a další srážky se vyskytují v pondělí. Pro přírodu je to dobrý start do jara, minimálně na jeho začátku tak nehorzí sucho.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024