Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Žhavá Austrálie: ani v noci teploty neklesly pod 35 °C

18. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Země zažila 5 z 10 nejteplejších dnů své historie Žhavá Austrálie: ani v noci teploty neklesly pod 35 °C Zdroj fotografie: 123rf Ve městě Noona zaznamenali pozoruhodný rekord - za celou noc zde teplota neklesla níže než na 35,9 °C. To se nikdy v historii v Austrálii dosud nestalo. Vlna veder se projevuje už od začátku týdne, v hlavním městě Canberra překročila teplota 40 °C čtyři dny po sobě, naposledy dnes (v pátek). To se zde také ještě nikdy nestalo, měří se od roku 1939. Vysoké teploty se týkají především východní části Austrálie, ale velmi vysoko nad normálem jsou teploty téměř na celém kontinetu. 

Poslední podobná vlna veder byla zaznamenána v lednu 2013, zatím se zdá, že vůbec nejteplejší den historie Austrálie, 7. leden 2013, zůstane zatím nepřekonán. Průměrná maximální teplota v celé Austrálii v ten den dosáhla na 40,3 °C. V žebříčku nejteplejších dní historie ale poslední vlna veder obsadí polovinu z první desítky! Absolutně nejvyšší teplota v posledních dnech činila rovnných 49 °C na jihu Austrálie ve městě Tarcoola. 

O víkendu se teploty již výrazně sníží a Austrálie si oddychne. V této části světa se ale v posledních letech oteplování klimatu projevuje zvlášť výrazně. Kromě vlny veder rovněž velkým suchem, které zasáhlo Austrálii v minulém roce a vyústilo v rozsáhlé požáry během listopadu. V lednu léto v Austrálii vrcholí a obyvatelstvo věří, že aspoň pro tuhle sezonu už mají to nejhorší z počasí za sebou.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024