Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách velmi vydatně sněží!

9. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Projevuje se výrazný návětrný efekt Na horách velmi vydatně sněží! Zdroj fotografie: 123rf Už teď je jisté, že ve vyšších horských polohách budou bílé Vánoce - zasloužil se o to uplynulý víkend. Vlivem silného větru v kombinaci s vlhkým vzduchem se v nejvyšších polohách začaly vytvářet vydatné srážky. A ty v těch nejvyšších polohách nad 1000 metrů postupně přecházely ve sněhové. Celkové úhrny srážek jsou docela impozantní - na Labské Boudě zaznamenaly srážkoměry 60 mm srážek za 24 hodin. Převážná část ve formě sněhu! To by odpovídalo půl metru sněhové pokrývky spadlé během víkendu! 

Měření sněhu proběhne až v pondělí ráno, takže zatím nevíme, kolik přesně na hřebenu Krkonoš nasněžilo, ale půjde o desítky centimetrů. Vlivem silného větru bude pokrývka hodně nerovnoměrná - některé kotliny budou vyplněny vrstvou sněhu až o několikametrové síle, zatímco planiny budou zřejmě vyfoukány. Sníh se postupně během neděle stěhoval do stále nižších poloh.

Za zmínku stojí, že kromě asi 80 mm srážek během uplynulého víkendu byl v Krkonoších zaznamenán déšť i sníh také v předchozí části týdne, a celkové srážkové úhrny v minulém týdnu a zvlášť od začátku měsíce už výrazně překračují 100 milimetrů. Což převyšuje dlouhodobý průměr pro celý prosinec, a to nejsme ještě ani ve třetině, navíc srážky se očekávají i v dalších dnech. 

Kromě hřebenu Krkonoš byly vydatné srážkové úhrny zaznamenány i v Jeseníkách a na Šumavě, zde už ale přece jen menší, přesto lokálně dosahující 50 mm za víkend. Mimo nejvyšší polohy šlo o déšť a s klesající nadmořskou výškou také prudce klesala intenzita - na většině území spadlo za víkend jen kolem 5 mm srážek a ve větší části jižní Moravy a části středních nepršelo skoro vůbec. Velmi výrazně se zkrátka projevil efekt návětrné strany hor a naopak závětří v nížinách. Oblast vydatných srážek tak byla velmi malá a týkala se jen skutečně nejvyšších hřebenů.

V dalších dnech se sněhu dočkají i níže položené oblasti, i když na hřebenech hor bude dál přibývat nejrychleji. 




Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024