Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Japonskem se prohnal tajfun Trami

1. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 10. 2018 | zk, meteocentrum; různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Další na cestě k východoasijskému pobřeží je pak tajfun Kong-rey. Japonskem se prohnal tajfun Trami Zdroj fotografie: NASA

V Tichém oceánu aktuálně rozhodně ticho není. Tajfunová sezóna (obdoba hurikánové) je zde v plném proudu a v posledních hodinách o sobě dala vědět zejména v Japonsku, kudy se prohnal tajfun Trami.

Tropická deprese Trami se vyvinula 20. září a v příhodně teplém oceánu postupně zesílila až do podoby tajfunu kategorie 5. Na trase do Okinawy tento tajfun zpomaloval a začal se stáčet na severovýchod, kde díky chladnějším vodám slábnul. V neděli 30. září večer místního času pak zasáhl jih Japonska a postupoval jím i nadále k severovýchodu.

Na jihu Japonska (ostrov Kjúšu) vydatně pršelo a foukal silný vítr (přes 150 km/h), přičemž byla zraněna zhruba padesátka lidí. Rušeny byly pozemní i letecké spoje, zavírány obchody a mnoho obyvatel skončilo bez proudu. Oblasti více na sever už tajfun pocítily jen jako silnější srážkovou a větrnou epizodu bez budoucích následků, ale spoje byly v dobách největší hrozby rovněž zrušeny.

Dalším útvarem, který se v Tichém oceánu aktuálně vyskytuje, je tajfun Kong-rey, který se stal tajfunem během neděle. Momentálně se nachází na otevřeném moři mimo obydlená místa, ale ve čtvrtek by měl dorazit do vod k ostrovům Rjúkjú (případně i na Tchaj-wan) a vítr v okolí jeho centra by mohl dosahovat rychlostí až 180 km/h. Japonsko nejspíš příliš nezasáhne, ale pro menší ostrovy může být velkou hrozbou!



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024