Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tropické dny až tak rekordní nebyly

21. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 9. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek byla nová hodnota zapsána zhruba na šestnácti stanicích. Tropické dny až tak rekordní nebyly Zdroj fotografie: 123rf

V uplynulých třech dnech se teploty na některých místech České republiky dostávaly nad hranici tropické třicítky. Ve středu tomu tak bylo jen lokálně na severozápadě Čech (nejvyšší teplota 30,7 v Ústí nad Labem), ve čtvrtek už na více míst v Polabí (nejvyšší teplota 31,0 °C ve Staré Boleslavi) a v pátek tomu bylo velmi podobně jako ve čtvrtek (nejvyšší teplota opět ve Staré Boleslavi 31,5 °C). V pátek konkrétně zaznamenalo tropický den 19 stanic, což je sice jen zhruba 10 %, ale na konec druhé zářijové dekády je to poměrně dost.

Rekordy nicméně až tak často překonávány nebyly a i tam, kde byla nová hodnota připsaná, to nebylo od nového rekordu nijak extrémně daleko. Nejvíce se hodnota rekordu změnila v pátek v Příbrami, kde byla původně 24 °C a nyní se tam naměřilo 27,9 °C.

V pátek například bránil četnějšímu překonávání rekordů hlavně teplý rok 2003 a ve finále jich proto padlo jen 16. Uvažujeme ovšem jen stanice, které měří alespoň 30 let (u stanic uvedených do provozu třeba před pěti lety by nový rekord žádnou vzácností nebyl). Nejvýznamnější bylo zapsání nové maximální teploty pro daný den na stanici Semčice, která měří už 103 let.

V blízké době se už tropické teploty ani zdánlivě nerýsují a je tedy možné, že jsme je letos zažili naposledy.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024