Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikán Florence zeslábl, ale dál hrozí povodně

13. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Může napršet až 1000 mm vody během několika příštích dní. Hurikán Florence zeslábl, ale dál hrozí povodně Zdroj fotografie: 123rf Během čtvrtka už obyvatelé zejména Severní Karolíny, ale také Jižní Karolíny a Viginie, vyhlížejí příchod velmi silného hurikánu Florence. Tedy vyhlížejí ho často už mimo své domovy, protože 1,7 milionu lidí už bylo evakuováno. Potěšující zprávou je, že hurinán ještě před příchodem na pevninu rychle zeslábl, příchod nad chladnější vodu mu nesvědčí a ve čtvrtek dopoledne našeho času už se pohyboval jen na stupni 2 z pětistupňové škály. 

Ta škála však ukazuje jen sílu větru, nikoliv všechny dopady hurikánu. Vítr tak nakonec nezpůsobí katastrofální škody, ovšem zpomalující hurikán s sebou stále nese velké množství vody, která se vyprší na pevnině ve formě vydatných srážek. Ty mohou trvat i několik dní, i když nejsilnější budou v pátek. Úhrny se mohou lokálně počítat v několika stovkách milimetrů, může napršet i víc, než je v Česku průměrný úhrn srážek za celý rok! Nejvyšší odhady hovoří o pro nás už úplně nepředstavitených 1000 milimetrech!

Nejvíce ohrožená je Severní Karolína, především oblast kolem města Wilmington. Ztráty na životech by díky včasné evakuaci neměly být velké, ale škodám na majetku se nepůjde vyhnout. Především v důsledku rozsáhlých povodní.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024