Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunce je v útlumu - letos téměř žádné erupce

10. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 4. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na počasí to v tomto roce nebude mít podstatný vliv Slunce je v útlumu - letos téměř žádné erupce Zdroj fotografie: 123rf Zatímco Česko si užívá prvních teplých slunečných dní roku a dá se říci, že nám slunce krásně hřeje, pozorovatelé nebeské oblohy upozorňují na právě opačný jev. Slunce coby naše životadárná hvězda letos snížila svou aktivitu na minimum. Od začátku roku se ve většině dnech neobjevila vůbec žádná sluneční skvrna, která by indikovala probíhající erupce. Takhle nízká aktivita Slunce byla naměřena naposledy v létě roku 2009. 

Sluneční aktivita se řídí relativně pravidelným cyklem, takže není třeba bít na poplach. Pokles aktivity byl na letošní rok očekáván, ale nakonec se snížila rychleji než bylo odborníky předpovídáno. Slunce vstoupilo do období minimální aktivity, které může trvat i několik let. Minulé minimum bylo nejvýraznější za poslední století, trvalo skoro čtyři roky (2006-2010) a během něj se vyskytovaly jen ojedinělé sluneční skvrny, po většinu času ale k žádným erupcím na Slunci nedocházelo.

Zdá se, že nastupující období slunečného klidu bude ještě klidnější než to minulé, což by bylo varovné. Potvrdilo by to, že Slunce může vstupovat do delšího období celkově nižší aktivity, které může trvat i celé století! Podobné bylo zaznamenáno v 17. století a projevilo se v té době celkovým ochlazením klimatu, tzv. Malou dobou ledovou. Nyní jsme v éře oteplování klimatu a je otázka, jak by se dlouhodobý útlum sluneční aktivity projevil. Zbrzdil by oteplování klimatu, nebo ho úplně zastavil, či dokonce otočil směrem k ochlazování? Tím si vědecká obec není jistá.

Jisté je jen to, že taková událost se rozhodně nestane letos. Útlum sluneční aktivity lze snadno pozorovat na dalekohledech, ale energie sluncem dodávaná jen menší jen velmi nepatrně, i na přístrojích stěží měřitelně. Klima má navíc díky oceánům, které drží teplo, značnou setrvačnost, takže teprve desítky let trvající sluneční útlum se začne měřitelně projevovat na globální teplotě. A vliv je v řádu desetin stupně, nebo nanejvýš nižších jednotek.

Letos si tedy dopřejeme sice klidného, ale i tak dostatečně hřejivého slunce. Ukáže se v dalších letech, zda se Slunce zase probudí, a pokud ne, potrvá až desítky let než zjistíme, jaký vliv to na zemské klima bude mít. Nic nám tedy nebrání v těchto dnech vyrazit do trávy na deku...



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024