Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu a ve čtvrtek ráno nakonec i výraznější sněžení

6. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Vysočině může napadnout až 15 cm sněhu. Ve středu a ve čtvrtek ráno nakonec i výraznější sněžení Zdroj fotografie: 123rf

Území České republiky bude v nadcházejících dnech ovlivňovat okraj tlakové níže postupující z Itálie nad severovýchodní Evropu, se kterou je spojený i zřetelný frontální systém. Čára žádné z front přes nás sice přímo nepřejde, ale větší oblačnost a srážky (většinou sněhové) se vyskytovat budou.

První sněžení se začne objevovat ve středu kolem poledne na jihovýchodě a bude se rozšiřovat směrem na severozápad. Bohužel není zcela jasné, jestli se sněžení dostane i do severozápadní poloviny Čech, ale pokud ano, tak by určitě nebylo příliš silné. To na jihu republiky většinou napadne 5 až 10 cm sněhu a na Českomoravské vrchovině až 15 cm! Pro kraje Jihočeský, Jihomoravský a Vysočina byla dokonce vydána i výstraha.

Díky vyšším denním teplotám (-1 až +3 °C) bude sníh vesměs mokrý a těžký. Na jihu Moravy může sněžení přecházet i v déšť se sněhem. Nová sněhová pokrývka může způsobovat komplikace v dopravě a díky její velké hmotnosti může docházet i k lámání větví stromů nebo dokonce k celým lesním polomům.

Ve čtvrtek během dopoledne pak přejde sněžení v přeháňky a postupně bude ustávat úplně.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024