Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Itálii zaskočil brzký sníh, i další rozmary počasí

15. 11. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 11. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V oblasti centrálního Středomoří řádí hluboká tlaková níže. Itálii zaskočil brzký sníh, i další rozmary počasí Zdroj fotografie: 123rf Italské město Bologna, mimochodem turisticky oblíbený cíl, leží v severní části Itálie jen 60 metrů nad mořem a výskyt sněhu je tu obecně raritní záležitost, v některých letech se vůbec neobjeví za celou zimu. Nyní však nasněžilo už 13. listopadu, což je skutečně kuriózní - v listopadu zde sněžilo naposledy před 40 lety, a nyní se tak stalo dokonce v jeho první polovině! A logicky ještě více sněžilo v horách severní ale i střední Itálie. V Alpách napadl i metr sněhu, v Apeninách půl metru! Hodně sněhu zaznamenaly i okolní alpské země.

Itálii navíc postihly místní povodně. Rozmary počasí ale vypukly v celém centrálním Středomoří, sníh se dostal dokonce i do severní Afriky, konkrétně sněžilo v horách Alžírska. Na Balkáně zase přišly vydatané deště, bouřky a také vítr. Příčinou všech těchto jevů je hluboká tlaková níže, která se vytvořila právě nad Itálií, a způsobuje zde propad studeného vzduchu daleko k jihu, velkou tvorbu srážek a nezvykle silný vítr. V místech, kam se v létě jezdí na dovolené k moři, je nyní dosti ošklivo.

A co víc - cyklona se nerozpadá, stěhuje se k jihovýchodu k Řecku. Některé modely dokonce předvídají její zesílení do podoby, která by připomínala tropickou bouři. Středozemní moře je hodně teplé, takže se výskyt podobných hlubokých a tím pádem i trochu nebezpečných tlakových níží na podzim očekával. Tato nemusí být poslední, s ohledem na stále ještě teplé moře. Právě listopad je na výskyt takových níží vhodný měsíc, ale prosinec bude rovněž. Itálie i okolní země se tedy ještě mají na co těšit.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024