Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jaká panuje aktuálně aktivita klíšťat?

13. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 02:15 13. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Probíhající teplý víkend mnohé z nás jistě láká ven do přírody. Teplé počasí nahrává ale i aktivitě klíšťat, která v těchto dnech stoupá. Po výrazném ochlazení příští víkend ale můžeme očekávat opět jejich snižující se aktivitu. Jaká panuje aktuálně aktivita klíšťat? Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Aktivita klíšťat se určuje pomocí tzv. indexu aktivity klíšťat. Tento index vyjadřuje podíl klíšťat v lokalitě, která jsou připravena napadnout svou oběť (hostitele). Riziko napadení je hodnoceno na škále od 1 do 5, přičemž 1 je nejnižší úroveň rizika a 5 nejvyšší. 

Dnes (tedy v sobotu 13. 4.) bude na území Česka převládat 3 až 4 stupeň aktivity klíštěte. Obecně 4. stupeň je vyhlášen pro severní a střední Čechy, Pardubicko, Královéhradecko, Brněnsko, západ a sever Moravy a Slezsko. Stupeň 4 představuje vysoké riziko.

Zítra (neděle 14. 4.) bude situace ještě o něco horší. Druhý nejvyšší 4 stupeň je vyhlášen v podstatě pro celé území Česka, vyjma několika regionů zejména horských pohraničních oblastí a Vysočiny. Nejvyšší pátý stupeň zatím očekáván není.

V případě 4. stupně je doporučené při návštěvě přírody použití repelentu, nevstupovat do křovin a vyšší vegetace, nesedat a nelehat do porostu, a to zejména v okolí vodních toků. Kromě toho je doporučena večerní a ranní prohlídka těla a odstranění klíšťat, pokud nějaké bude nalezeno.

Jak počasí zamíchá s indexem aktivity klíštěte v dalších dnech? Od pondělí čekáme prudké ochlazení, přičemž od úterý se budou maximální teploty pohybovat jen kolem 8 °C. Takové počasí skutečně klíšťatům přát nebude a jejich aktivita tak na mnoha místech pravděpodobně klesne. 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024