Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Začátek týdne bude letní, pak se přechodně ochladí na normální teploty

8. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 14:57 8. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po extrémně teplém víkendu k nám stále proudí velmi teplý vzduch od jihu. Jeho příliv v úterý ukončí studená fronta s deštěm a možnými bouřkami. Začátek týdne bude letní, pak se přechodně ochladí na normální teploty Zdroj fotografie: 123rf

Velmi teplý víkend překonával rekordy a dokonce padl první tropický den letošního roku. I začátek týdne je ve znamení velmi teplého a slunečného počasí, oblohu často zahaluje saharský prach, který lehce snižuje teploty. Také v pondělí teploty šplhají vysoko nad hranici letního dne.

V úterý vyvrcholí příliv teplého vzduchu před studenou frontou a teploty vyšplhají na 24 až 28 °C, na západě Čech bude o několik stupňů chladněji. V průběhu večera se v Čechách přidá občasný déšť nebo přeháňky a vyskytnout se mohou i bouřky.

Největší pravděpodobnost bouřek je ve středních a severních Čechách, kde bude zítra taky nejtepleji. Do středečního rána naprší většinou do 10 mm, na severních pohraničních horách i více. Na řadě míst se bude jednat o první významnější dubnové srážky.

Ve středu se už výrazně ochladí na teploty mezi 11 až 15 °C. Bude převažovat velká oblačnost , odpoledne by se ale měla od západu postupně protrhávat. Především na severu území se zpočátku přidá občasný déšť, který se postupně přesune na Moravu a Slezsko. 

Čtvrtek by už měl být převážně slunečný s teplotami mezi 15 a 19 °C. Ráno se mohou objevit přízemní mrazíky, ve 2 m nad zemí by ale mrznout nemělo.

Čeká nás tak začátek týdne jako na houpačce a duben tak dostojí svému přirovnání aprílový.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024