Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nedělní počasí lákalo k vodě a přepisovalo historii měření

7. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 21:50 7. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnešní den byl prvním dnem s tropickou teplotou tohoto roku a také nejdřívěji naměřeným v dosavadní historii měření. Nedělní počasí lákalo k vodě a přepisovalo historii měření Zdroj fotografie: 123rf

Nejtepleji dnes bylo v Praze a na jihu Čech, kdy v Českých Budějovicích teplota vystoupala až na bezmála 31 °C. V Praze naměřili 30,6 °C a i zde tak byl dnešek mimořádně teplý.

Chladněji bylo na západě Čech, kde se většinu dne udržovala oblačnost a také na Moravě a ve Slezsku, kam neproudil tak teplý vzduch jako do Čech, i tak ale padaly často rekordy a bylo většinou v maximech přes 25 °C.

Na začátku dubna ještě nebývá slunce tak vysoko na obloze a jen díky přílivu extrémně teplého vzduchu ze severní Afriky vlivem rozsáhlé tlakové níže jsme dnes mohli naměřit takto vysoké teploty, které nejsou typické ani pro vrcholné léto.

Velkou roli hraje také globální zvyšování teploty, bez kterého by takto vysoké teploty nebyly zřejmé vůbec možné. První půlka dubna tak bude spíše připomínat červnové počasí, stále se ale na severu Evropy nachází studený vzduch, který může přinést výrazné ochlazení s ranními mrazy.

Velmi teplé počasí bude pokračovat až do úterý, kdy se po přechodu studené fronty přechodně ochladí, více informací přineseme v pondělí v předpovědním článku na tento týden.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024