Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní den byl ve znamení velkých rozdílů

23. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 21:19 23. 3. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes přes naše území postupovala studená fronta, která přinesla časté přeháňky a na východ území také bouřky. Sobotní den byl ve znamení velkých rozdílů Zdroj fotografie: meteocentrum

V přílivu teplého vzduchu od západu ještě na samém jihu Moravy stoupaly dnes teploty velmi vysoko, nejtepleji bylo v Dyjákovicích, kde meteorologové naměřili 22 °C. V tu dobu už naopak na západ Čech proudil studený vzduch a na horách někde i mrzlo.

Na východě Česka byly díky teplému a slunečnému počasí vhodné podmínky pro vznik bouřek, nejčastěji udeřily prostoru Jeseníků či na jihovýchodě Moravy a Slezska. Na čele fronty se vytvořil i tzv. Shelf cloud. Jedná se o hustý a horizontálně orientovaný oblačný útvar vyskytující se na čele bouře.

Čechami prošla fronta už během dopoledne a teploty tak stihly vystoupat maximálně k 16 °C. V Krušných horách se od středních poloh postupně vyskytly i sněhové vločky a zima se tak přechodně ještě vrátila alespoň do hor.

V neděli už bude celá Česká republika v přílivu chladného vzduchu a často se budou vyskytovat přeháňky, které budou od středních poloh sněhové. Vnímanou teplotu stejně jako dnes bude výrazně snižovat mírný až čerstvý vítr a pocitově tak bude skoro jako v únoru.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024