Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní počasí bude opravdu aprílové

22. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 20:37 22. 3. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes ještě na mnoha místech stoupaly teploty i nad 15 °C a často převládala polojasná až oblačná obloha. Pouze na severovýchodě území se přes den objevil občasný déšť nebo přeháňky. Sobotní počasí bude opravdu aprílové Zdroj fotografie: 123rf

Od západu nad naše území proudí teplý vzduch, už zítra se ale výrazně ochladí poté co nás přejde výrazná studená fronta. Počasí bude napříč republikou velmi rozdílné i v rámci krajů.

Noc a ráno budou velmi teplé, minimální teploty se budou pohybovat kolem 8 až 10 °C. Dopoledne bude na většině území převažovat jasná až polojasná obloha, na západě Čech už se ale zatáhne a přidá se často občasný déšť.

Maximální teploty se v Čechách objeví už dopoledne, nejčastěji se budou pohybovat v rozmezí od 12 do 16 °C, na západě Čech už ale vystoupají pouze lehce nad 10 °C. Na Moravě a ve Slezsku bude pokračovat příliv teplého vzduchu a rtuť teploměru se zde zastaví na 16 až 20 °C.

Postupné ochlazování během dne doprovodí srážky, většinou ale naprší maximálně do 5 mm, především na Moravě a ve Slezsku se mohou objevit i bouřky. Zároveň výrazně zesílí vítr, jehož nárazy mohou na frontě dosáhnout až 80 km/h.

Na horách a ve středních polohách odpoledne a večer postupně srážky přejdou do sněhových a může připadnout i několik centimetrů sněhu. Čeká nás tak velmi dynamické počasí, možná už se ale bude jednat o poslední záchvěv zimního počasí v tomto jaře.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024