Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

17. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 08:14 17. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V polovině března jsou v Česku vykvetlé například meruňky, a to nejen rané odrůdy. Květenství je posunuté až o měsíc oproti normálu. Brzy se přidají další stromy, a do konce dubna bude pravděpodobně vše odkvetlé. Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte Zdroj fotografie: 123rf

Mimořádně teplé počasí trvá v Česku už skoro dva měsíce a nekončí. V pátek teploty atakovaly i dvacet stupňů a pozdě odpoledne se vyskytovaly i první slabší bouřky letního typu, které se navíc zopakovaly také v sobotu. To opravdu není v půlce března běžné... Meteorologové si všímají překonávání různých teplotních rekordů.

Není divu, že se to projevuje i na přírodě. V níže položených oblastech potkáváme celou řadu už rozkvetlých keřů a stromů, což obvykle známe až z dubnových dní. 11. března oznámili pozorovatelé rozkvetení běžných odrůd meruněk na jihu Moravy, postupně tyto stromy rozkvétají i na dalších místech v republice. Meruňky obvykle kvetou až v první polovině dubna. Netýká se to jen meruněk, ale i třeba špendlíků a dalších plodin. Jedná se o nejdřívější kvetení za dobu, kdy se časy kvetení zaznamenávají. 

Rychlý nástup jara vidíme prakticky na všem - tráva, zlatý déšť, počínající olistění stromů... už teď je prakticky jasné, že zrychlený vývoj vegetace bude znamenat, že na prvního máje už půjde jen těžko nalézt nějaký rozkvetlý strom, pod kterým by bylo možné dodržet romantickou tradici. Prakticky vše odkvete už během dubna, nejen třešně. Problém již odkvetlých ovocných stromů na začátku května se dříve dal řešit přesunem do výše položených oblastí, ale letošní jaro je zatím tak teplé, že odkveteno bude v té době asi i v chladnějších lokalitách.

Meruňkám samozřejmě hrozí obrovské riziko spálení mrazem - už v nejbližších dnech budou klesat teploty v severovýchodní polovině Česka v noci pod nulu. Je možné, že mrazivé počasí se omezí na lokality, kde meruňky ještě nevykvetly, ale bude to na hraně a někde nejspíš k poškození květů dojde. Noční mrazy hrozí reálně až do poloviny dubna, a v ohrožení tak budou i další ovocné stromy. Třeba se teplotně nadprůměrné počasí dál udrží, a pak bychom se jen mohli dočkat nebvykle brzké úrody...



S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024
Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024