Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota letos poprvé překročila 20 °C!

15. 3. 2024 | Poslední aktualizace: 20:04 15. 3. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V polovině března opět padají rekordy, nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Jde o zcela mimořádné počasí. Vysoké teploty způsobily v Čechách odpoledne i výskyt slabých bouřek. Teplota letos poprvé překročila 20 °C! Zdroj fotografie: FG Forrest

V polovině března se v Česku opět objevilo mimořádně nadprůměrně teplé počasí. Kombinace teplé vzduchové hmoty a aspoň částečného slunce vyhnala odpolední maximum na stanici Doksany na 20,6 °C. Šlo o první překroční hodnoty 20 °C na území Česka v tomto roce! Do blízkosti dvacítky se dostávala teplota ještě v Žatci, kde naměřili 19,6 °C a v Plzni s 19,3 °C. V Praze teploty lehce překračovaly 18 °C. Z výčtu míst je zřejmé, že nejteplejší počasí zaznamenala západní polovina Čech, oproti tomu byla Morava mírně chladnější.

První překonání hranice 20 °C nastalo letos mimořádně brzy, obvykle k němu totiž dochází až během dubna. Jen výjimečně tomu bývá ve druhé půlce března. Odpovídá to celkově teplému charakteru počasí v posledních týdnech. Nejde ale o úplně nejdřívější dosažení dvacítky v dějinách měření - v minulosti se nám stalo, že bylo přes 20 °C zaznamenáno dokonce i na konci února, třeba 24. února 2008 naměřili na jihu Čech dokonce 21 °C.

Navečer se v západní polovině Čech kraji objevily i přeháňky, které v Plzeňském kraji přinesly díky vyšším teplotám už i bleskové výboje. Šlo tak o první letošní slabší bouřky letního typu. Na území Čech šlo jen o ojedinělé výboje, ale poměrně silná bouřka byla v podvečer zaznamenána na německé straně Šumavy. Mnoho bleskových výbojů se tu vyskytlo po 18. hodině večerní. Bouřka poměrně rychle vznikla, ale poté i brzy zanikla. 

Během víkendu se v Česku ochladí, na návrat denních teplot kolen 20 stupňů si pak budeme muset zase nějaký čas, možná i několik týdnů. 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024