Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Oblohu zahalí saharský prach

27. 2. 2024 | Poslední aktualizace: 08:25 28. 2. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po přední straně tlakové níže nad středomořím proudí do Evropy od jihovýchodu teplý vzduch. Kromě jarního počasí s sebou přinese také velké množství prachu původem ze severní Afriky. Oblohu zahalí saharský prach Zdroj fotografie: 123rf.com

Během středečního dne začne nad naše území proudit větší množství prachu, který se bude nejvíce projevovat především ve zbarvení oblohy do nažlotlého odstínu. Kromě toho ale může způsobit problémy citlivým lidem s astmatem či plicními onemocněními.

Takovéto situace nejsou ve střední Evropě ničím výjimečným, za zmínku stojí například situace z únoru roku 2021, kdy byl v Pyrenejích pozorován napadlý sníh, který měl oranžové až růžové zbarvení. 

Typicky k těmto situacím dochází při zvíření velkého množství prachu písečnou bouří tlakovou níží, která ho pak přenáší na velké vzdálenosti směrem na sever do střední Evropy.

Prachové částice mají přitom v atmosféře celou řadu důležitých funkcí. Jednak způsobují rozptýlení dopadajícího slunečního záření, které se pak právě vyznačuje zakalením jinak modré oblohy. Jinak se ale také mohou podílet na kondenzaci vodní páry, ze které pak vznikají oblaka.

Nejsilnější koncentraci můžeme očekávat během pátečního a sobotního dne, kdy navíc začne večer od jihozápadu postupně pršet. Dá se očekávat, že na zemský povrch snese mimo kapek právě také částice prachu a písku, které tak mohou ulpívat na povrchu, typicky pak na kapotách aut či parapetů. 



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024