Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli jsou očekávány vysoké hodnoty UV indexu

15. 7. 2023 | Poslední aktualizace: 09:36 15. 7. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Díky menšímu množství ozonu nad naším územím jsou zejména na neděli očekávány vysoké hodnoty UV indexu. V neděli jsou očekávány vysoké hodnoty UV indexu Zdroj fotografie: 123rf

Množství celkového ozonu se nad naším územím aktuálně pohybuje okolo 310 DU (Dobsonových jednotek), což jsou velmi podnormální pro toto období. Na neděli je předpokládán další pokles, a to až na hodnoty 280 DU, což představuje mimořádně podnormální stav. Díky tomuto ztenčení ozonové vrstvy by se hodnoty maximálního poledního UV indexu při jasné nebo skoro jasné obloze mohly pohybovat okolo 8,5, na horách a v jižních částech Česka až okolo 9. 

Přechodné nižší hodnoty celkového ozonu jsou způsobeny advekcí na ozon chudšího vzduchu ze subtropické stratosféry. Tato advekce probíhá po zadní straně hřebene vyššího tlaku vzduchu, který se nachází nad jihovýchodní Evropou a zasahuje také do stratosféry. 

Díky vyšším hodnotám UV indexu se v neděli se zejména během poledne a odpoledne nedoporučuje pobyt na přímém slunci. Dále je potřeba požívat pokrývku hlavy, lehké oblečení, sluneční brýle a nechráněné části pokožky chránit krémem s vysokým ochranným faktorem. 



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024