Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po bouřkách přichází uklidnění a teploty kolem 20 °C

24. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 09:25 24. 5. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážek bude až do konce týdne poměrně málo Po bouřkách přichází uklidnění a teploty kolem 20 °C Zdroj fotografie: 123rf

Úterní přechod studené fronty se projevil četnými přeháňkami a bouřkami. Lokálně se objevily i intenzivní srážky, ze stanic ČHMÚ spadlo nejvíce v Horní Lomné v Beskydech. Zde srážkoměr naměřil 62,6 mm. Nad 50 mm spadlo i v Moravských Budějovicích a v Netřebicích na Českokrumlovsku.

Od středy začne počasí u nás ovlivňovat tlaková výše nad západní Evropou. Postupně tak bude srážek ubývat. Ve středu čekáme místní přeháňky zejména na jihu a východě území a od čtvrtka do neděle se srážky nevyskytnou vůbec nebo budou jen velmi ojedinělé.

Za studenou frontou k nám ve středu bude proudit chladnější vzduch, navíc bude poměrně hodně oblačnosti. Teploty tak vystoupí jen na 14/18 °C, na jihovýchodě může být až 20 °C. Ve čtvrtek a v pátek bude polojasno až oblačno s maximy 18/22 °C.

Víkend slibuje převážně slunečné počasí, v sobotu dosáhnou teploty na 17/21 °C, v neděli na 19/23 °C. V příštím týdnu pravděpodobně částečně přibude oblačnosti a přeháněk. Teploty se zpočátku příliš měnit nebudou, na počátku června se aktuálně rýsuje postupné slabé oteplení na přibližně 24 °C. Konkrétní hodnoty pro jednotlivé dny budeme ještě upřesňovat. 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024