Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

JV Asie zažívá historická vedra: ve Vietnamu naměřili rekordní teploty

10. 5. 2023 | Poslední aktualizace: 09:00 10. 5. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémní vlna veder zasáhla Vietnam a Laos, ale i další asijské státy. JV Asie zažívá historická vedra: ve Vietnamu naměřili rekordní teploty Zdroj fotografie: 123rf.com

Nedávno jsme informovali o mimořádně vysokých teplotách na konci dubna na Pyrenejském poloostrově (článek zde). Nový teplotní rekord, tentokrát celoroční, si v uplynulých dnech připsal Vietnam a Laos.

Nový rekord dosáhl hodnoty 44,1 °C a byl dosažen v sobotu na severu země. O sedm desetin stupně tak bylo překonáno maximum z roku 2019. Vydržel ale jen jeden den, v neděli bylo ještě o desetinu stupně tepleji. 

Historické maximum 43,5 °C zaznamenali i Laosu, kde byl překonán jen měsíc starý rekord. Na jedné stanici neklesla teplota v noci pod 31,8 °C. V Thajsku byl nový rekord ustanoven už v dubnu, kdy zde porvé v historii měření byla zaznamenána teplota nad 45 °C. Neobvkle vysoké teploty zasáhly i jih Číny a Filipíny



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024