Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Při pobytu v přírodě pozor na klíšťata

23. 4. 2023 | Poslední aktualizace: 22:35 23. 4. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktivnější budou v nižších polohách Při pobytu v přírodě pozor na klíšťata Zdroj fotografie: 123rf.com

I když nás v nejbližších dnech čeká ochlazení, tak příchod jara je nepřehlédnutelný na celém území s výjimkou nejvyšších hor. Příjemné počasí láká k procházkám v parcích a lesních porostech. Při pobytu mimo cesty ale už opět musíme dávat pozor na nevítané parazity.

Podle aktuální prognózy bude v nejbližších dnech na většině území aktivita na třetím z pěti stupňů. V nejnižších polohách zejména na Moravě a ve Slezsku bude aktivita vysoká (4. stupeň), naopak jen mírně aktivní klíšťata se čekají ve vyšších polohách. Na hřebenech hor je riziko velmi nízké. 

Klíště si můžete přinést z listnatých nebo smíšených lesů, ale i z parků nebo zahrad. Rizikové jsou i křoviny a plochy zarostlé bylinnou vegetací, např. u vodních toků. Při nejvyšším stupni aktivity se obecně nedoporučuje vstupovat do listnatých a smíšených lesů mimo zpevněné cesty. Od druhého stupně se doporučuje používat repelent.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024