Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Moravě se v pátek vyskytla také tromba

31. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 23:01 31. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek přešly Česko bouřky, které přinášely intenzivní déšť, menší kroupy, nárazy větru. U Kunštátu se vyskytla i výrazná tromba. Na Moravě se v pátek vyskytla také tromba Zdroj fotografie: 123rf

Páteční vlna bouřek byla výraznější než čtvrteční. V pátek bouřky přešly celou Českou republiku a z hlediska bleskové aktivity byly také výraznější. Detekováno bylo celkem okolo 14 tisíc blesků, což je o 5 tisíc více než ve čtvrtek. 

V oblasti okolo Kunštátu byla pozorována výrazná tromba v souvislosti s přechodem bouřek. Aktuálně nelze potvrdit, jestli zde došlo ke kontaktu se zemí, v tom případě bychom mohli hovořit o tornádu. V této oblasti (na Vysočině a v severní části Jihomoravského kraje) byly bouřky rovněž nejsilnější. 

Letošní březen je obecně velmi bohatý na bouřky, které s sebou přinášejí nebezpečné jevy, které se obvykle vyskytují až v průběhu léta. V následujících dnech by se již silné bouřky vyskytovat neměly. 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024