Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silný vítr hrozí také v úterý

27. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 20:35 27. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během úterka se především ve východní polovině České republiky může vyskytnout silný vítr. Silný vítr hrozí také v úterý Zdroj fotografie: photos.com

V pondělí naše území relativně rychle přešla studená fronta, za kterou se citelně ochladilo a sněhové vločky poletovaly i v nížinách. Studená fronta přinesla kromě ochlazení také čerstvé severozápadní proudění především na východ Česka. 

Čerstvý severozápadní vítr, který bude zesilovat mezi oblastí nižšího tlaku vzduchu nad východní Evropou a oblastí vyššího tlaku vzduchu nad Francií, zasáhne východní polovinu Česka také v úterý. Vítr může v nárazech dosahovat rychlostí až 65 km/h. 

V úterý také především na severovýchodních pohraničních horách v polohách nad 500 m v kombinaci sněhu a čerstvého větru hrozí tvorba sněhových jazyků. V noci pak z úterý na středu při poklesu teplot pod bod mrazu bude hrozit výskyt zmrazků a náledí. Ve středu pak dorazí oteplení a jevy spojené se zimou už nebudou hrozit. 



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024