Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplotní skoky budou pokračovat

12. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 22:04 12. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí na víkend by mělo vyjít spíše teplejší Teplotní skoky budou pokračovat Zdroj fotografie: 123rf

V minulých dnech nám denní teploty hodně kolísaly nahoru a dolů, třeba nám po teplém pátku přišel studený víkend. A v tomto duchu bude počasí pokračovat. Pondělí přinese proti víkendu výrazné oteplení, když denní maxima vystoupí na 11/15 °C díky přílivu teplého vzduchu. I když pocitově teplotu lehce sníží vítr a velká oblačnost, možný je i výskyt lokálního slabého deště. Teplé počasí přetrvá i v úterý, to čekáme podobný charakter počasí a teploty jen nepatrně nižší, 10/14 °C.

V úterý odpoledne a večer už nás bude od západu přecházet studená fronta, která zase přinese teplotní zvrat. Na frontě zase čekáme krátké prudké přeháňky a za ní ochlazení. Takové, že ve středu čekáme denní teploty jen 4/8 °C a proměnlivou oblačnost, zejména odpoledne pak i s výskytem přeháněk, od střední poloh sněhových. Následně čtvrtek nabídne maxima 5/9 °C a mohl by s tím přijít i trochu slunečný aspoň začátek dne, pak oblačnosti od západu přibude, ale nečekáme srážky.

A na víkend se znovu teploty výrazně zvednou, už na pátek se dostanou na pondělní úroveň 11/15 °C, znovu beze srážek. V sobotu se ještě zvýší na 12/16 °C, s množstvím oblačnosti to ještě úplně jistě nevíme, ale srážky stále nečekáme. Víkend tedy bude vyloženě jarní, a to po delší době, kdy na víkendy vycházelo několikrát po sobě ochlazení. Na neděli se nám jeví větší pravděpodobnost lokálního deště, ovšem s teplotami stále na jarních hodnotách 11/15 °C. A na další týden po 20. březnu předvídáme, že se zase spíše trochu ochladí... Cesty k nástupu jara jsou zkrátka v březnu klikaté.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024