Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek přinesl i bouřky

10. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 16:27 10. 3. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se na Ostravsku dostaly až na 17 °C Pátek přinesl i bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com

Divoké počasí nyní zavládlo nad střední Evropou, když v pátek k nám na krátko dorazil teplý vzduch, jehož příliv byl ještě odpoledne a večer ukončován studenou frontou. Teploty vystoupily výrazně nad 10 °C a tepleji bylo na Moravě a ve Slezsku, než v Čechách. V Bohumíně a Karviné vystoupila maxima dokonce na 17 °C. V Polsku měli ještě tepleji, ve městě Turów naměřili 18,7 °C. To už jsou pravé jarní teploty. 

V Čechách se už se odpoledne od západu nasouvala studená fronta, přicházely přeháňky a objevily se i bleskové výboje. Šlo jen o hodně slabé bouřky, ta nejvýraznější se objevila v okolí západočeského Tachova. Výraznější přeháňky byly v Čechách daleko častější, krátký prudký déšť zasáhl odpoledne i Prahu. Ale úhrny srážek nepřesáhly 5 mm. Oproti tomu na Slovensku se během pátku výrazně silnějších bouřek, které už svým charakterem připomínaly prakticky klasické letní bouřky! Blesků zde bylo požehnaně a v silných přeháňkách padaly i kroupy! Nejvíce bouřilo v Nitranském kraji na jihu Slovenska.

Na bouřky letního typu je sice v březnu ještě trochu brzo, ale v přílivu teplého vzduchu se zřídka objevit mohou. Počasí je nyní celkově divoké, o víkendu se prudce ochladí a zafouká vítr, a na hory se vrátí sněžení (možná na chvíli i do nižších poloh). V pondělí naopak dojde k návratu teplejšího počasí, podobného jako proběhlo v pátek. Zkrátka, je tu typická jarní divočina, kdy se počasí rádo diametrálně mění i během pár hodin.  



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024